HÖYRYÄ, LÄMPÖÄ JA SÄHKÖÄ JOUSTAVASTI ERI TARPEISIIN

Varaenergiaa nopeasti
Biokaasuratkaisut
Laitosratkaisut
Huolto ja varaosat

Höyrytys Oy lahjoittaa Ukrainaan 4 elintärkeää lämpö- ja höyrylaitosta

Suomen kokenein ja nopein kokonaisvaltaisten varaenergiapalvelujen tuottaja, keravalainen Höyrytys Oy lahjoittaa Ukrainaan neljä siirrettävää lämmön- ja höyryntuotantolaitosta, joiden yhteiskapasiteetti on 14 MW ja hankinta-arvo uutena noin miljoona euroa. Kalustoa voidaan käyttää alue- ja kaukolämmitykseen sekä kriittisten kohteiden kuten sairaaloiden, kauppojen, tehtaiden, palvelukeskusten ja virastojen lämmitykseen. Laitteistot lähtevät matkaan kohti Ukrainaa viikolla 8/2023 ja auttavat maata sekä akuuteissa tarpeissa sodan aikana että pahasti rampautuneen energiajärjestelmän jälleenrakentamisessa sodan päätyttyä.

Höyrytys Oy päätti avustaa Ukrainan elintärkeän infrastruktuurin paikkaamista ja uudelleenrakentamista saatuaan loppuvuodesta 2022 Energiateollisuus ry:ltä kyselyn halukkuudesta tehdä lahjoitus. Kysely perustui Ukrainan valtionjohdon Suomelle lähettämään avunpyyntöön.

”Totta kai tällainen tärkeä asia käsiteltiin meillä heti Energiateollisuuden kyselyn saavuttua ja mietittiin, mitä voisimme tarjota. Isosta kalustokokonaisuudestamme valikoitiin yksiköt, joista voimme luopua vaarantamatta kotimaan varaenergiavarautumista ja jotka vastaavat parhaiten lämmön- ja höyryntuotannon tarpeisiin Ukrainan haastavassa kriisitilanteessa”, kertoo Höyrytyksen tuotantopäällikkö Aarni Natunen.

 

Teho vastaa 150–200 kerrostalon lämmitystarvetta

Viikolla 8 matkaan lähtevistä laitteista on lähetetty Ukrainaan tiedot, joiden perusteella Höyrytyksen tarjoama lahjoitus on siellä hyväksytty kokonaisuudessaan. Kaikkia energia-alan lahjoituksia koordinoi sisäministeriö ja kuljetukset organisoi sekä kustantaa Suomen valtio.

Ukrainaan on lähdössä neljä siirrettävää lämpö- ja höyrylaitosta, jotka kootaan Keravalta, Tampereelta ja Kuopiosta, yhteiskapasiteetiltaan 14 MW. Jos ne kaikki kytketään toimimaan ympäri vuoden, teho riittää esimerkiksi 150–200 kerrostalon lämmitykseen. Laitteet edustavat samanlaista teknologiaa kuin Suomessakin käytetään vastaaviin tarkoituksiin muun muassa lämpöyhtiöiden varakapasiteettiyksikköinä.

 

Laitteet palvelevat Ukrainaa pitkälle tulevaisuuteen

Höyrytys on suunnitellut lahjoituksensa siten, että siitä on apua vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Laitteistot ovat nykyisellään käyttökuntoisia, ja niiden elinkaarta voidaan myöhemmin jatkaa varaosien ja huollon turvin. Kaluston lisäksi lahjoitus sisältää myös kaiken tarvittavan etätuen Ukrainassa laitteistoja käyttäville tahoille. Käytännössä se tarkoittaa laitteiden käyttöönottamiseen ja dokumentaatioihin liittyvää neuvontaa sähköpostitse, puhelimitse tai videopalavereina.

Lahjoituksen valmistelu on sujunut Höyrytyksellä kitkatta, koska nopea avun järjestäminen hädän hetkellä on varaenergiapalvelujen tarjoajalle sen palvelulupauksen mukaista arkipäivää. ”Se, että valtio on hoitanut kansainväliset viranomaisprosessit sekä järjestää kuljetuksen perille asti, avasi meille helpon tien tehdä lahjoitus. Aivan omin päin tällainen kansainvälisen kriisiapuprojektin läpivieminen olisi varmasti ollut vaikeaa”, summaa Höyrytyksen toimitusjohtaja Risto Nupponen.

 

Lisätietoja antaa
Aarni Natunen, tuotantopäällikkö
Höyrytys Oy
aarni.natunen@hoyrytys.fi
Puh. 046 850 5400

Vuonna 1959 toimintansa aloittanut keravalainen Höyrytys Oy on Suomen kokenein ja nopein kokonaisvaltaisten varaenergiapalvelujen tuottaja, jonka asiakkaina on muun muassa kaukolämpöyhtiöitä, teollisuuslaitoksia ja huoltovarmuuden kannalta tärkeitä kohteita kuten sairaaloita ympäri Suomen. Höyrytys operoi 24/7-päivystyksenä Pohjoismaiden suurinta siirrettävän tilapäishöyryn ja -lämmön tuotantokapasiteettia. Yhtiön liikevaihto on yli 10 miljoonaa euroa, ja se työllistää 40 henkilöä.

Höyrytys Oy lahjoittaa Ukrainaan 4 elintärkeää lämpö- ja höyrylaitosta – ePressi