Kun Kotkan Energia oli aloittamassa koko päivän kestäviä kaukolämpölinjojen muutostöitä Karhulassa helmikuussa 2015, uhkasi alueella sijaitsevia liike- ja asuinkiinteistöjä lämmityksen ja lämpimän veden jakelun katkos.
”Säätiedotuksessa ennustettiin pakkaspäivää, joten esimerkiksi isossa päivittäistavaramarketissa olisi tullut äkkiä kylmä. Siksi päädyimme tilaamaan Höyrytyksen liikkuvan varalämpökaluston paikalle”, sanoo Kotkan Energian kaukolämpöinsinööri Tero Glán. Vain 1,5 vuorokauden varoitusajalla tullut varalämpökeikka sujui mallikkaasti, ja alueen kaukolämpöasiakkaat säästyivät kokonaan lämmönjakelukatkoksilta.
Kaukolämpökatkoksen myötä ilman lämmitystä ja lämmintä käyttövettä olisivat jääneet marketin lisäksi läheiset asuinkerrostalot, toimistot ja liikeyritykset kuten kampaamot. Kotkan Energia halusi kuitenkin palvella asiakkaitaan katkotta, koska Höyrytykseltä oli tarpeeseen sopivaa varalämpökalustoa eli varalämpöperäkärry ja höyryauto vapaana ja saatavilla nopeasti.
”Kun saavuin aamuvarhain sovittuun aikaan paikalle, siellä Höyrytyksen väellä olivat valmistelut jopa hieman etuajassa meneillään”, kertoo Tero Glán. Varalämpöä syötettiin verkkoon kello 6.30-20.30 noin 0,5-1 MW teholla. Paikan päällä työskenteli kaksi Höyrytyksen varaenergia-ammattilaista. Kotkan Energia oli tiedottanut alueella asiakkailleen, että muutostyöt ovat käynnissä ja hetkittäisiä lämmönjakelukatkoksia saattaa tulla. Varalämpökalusto toimi kuitenkin moitteettomasti, ja asiakkaat saivat lämpöä ja lämmintä vettä yhtäjaksoisesti koko hieman oletettua pidemmäksi venähtäneen,
14 tunnin kaukolämpökatkoksen ajan.
Varaenergia saapuu nopeasti ja toimii luotettavasti
Tero Glánin mukaan Kotkan Energialle oli jo ennestään tuttu Höyrytyksen pienin ja ketterin varalämpöyksikkö HydroHeater. Verkkosivuilta löytyi tieto, että järeämpääkin kalustoa on saatavilla. ”Varalämpöpalvelun suurimmat plussat ovat nopea saatavuus, luotettavuus ja varmatoimisuus”, toteaa Glán. Kotkan Energia on jatkossakin halukas mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään varaenergiapalveluita. Esimerkiksi Kymenlaakson keskussairaalan kaukolämpölinjojen muutoksia ja laajennuksia suunniteltaessa otetaan huomioon varalämmön käytön mahdollisuus, ja muutostöiden yhteydessä rakennetaan linjoihin tarvittavat yhteet.