HÖYRYÄ, LÄMPÖÄ JA SÄHKÖÄ JOUSTAVASTI ERI TARPEISIIN

Varaenergiaa nopeasti
Biokaasuratkaisut
Laitosratkaisut
Huolto ja varaosat

Savon Voima turvaa lämmön toimitusvarmuuden varaenergiasopimuksella

Savon Voimalla on ollut varalämpösopimus Höyrytys Oy:n kanssa vuodesta 2011 lähtien. Vuosisopimus takaa 24/7-periaatteella tietyn tehon ja vasteajan, jossa varalämpökalusto saadaan ongelmatilanteen sattuessa Keravan asemapaikastaan asiakkaan luo ja tuottamaan varalämpöä kaukolämpöverkkoon.

”Lämmön toimitusvarmuus on perusasia ja osa asiakaslupaustamme. Varalämpösopimus täydentää hyvin omia varalämpökeskuksiamme”, sanoo Savon Voiman liiketoimintajohtaja Maija Henell. Yhtiö testasi Höyrytyksen toimituskyvyn kevättalvella 2014 lavastetussa tilanteessa. Testi vahvisti luottamusta Höyrytyksen varalämpöpalveluun.

Savon Voima toimii 19 lämpöverkossa. Höyrytyksen kanssa tehdyn varalämpösopimuksen piiriin kuuluu kahdeksan eri kohdetta, ja vasteajaksi on määritelty kahdeksan tuntia. Yhtiö testasi varalämpöpalvelun toimivuutta lavastamalla ongelmatilanteen Juankoskella, jonne oli valmistumassa uusi biolämpökeskus. Siellä vanha varalämpökeskus oli purettu ja uusi rakenteilla. Kyseessä oli siis tyypillinen, meneillään olevaan projektiin liittyvä lämmön toimitusvarmuuden kannalta kriittinen tilanne.

”Saimme arki-iltana klo 23 maissa hälytyksen, että Savon Voiman oma varalämpökeskus on tuhoutunut tulipalossa ja varalämpöä tarvitaan heti. Kalustomme lähti paikalle ja kytkettiin valmiiksi tuottamaan lämpöä verkkoon. Vasta sen jälkeen meille kerrottiin, että kyseessä oli harjoitus”, kertoo Höyrytyksen toimitusjohtaja Risto Nupponen. Vaikeat sääolosuhteet, epäselvyys sähkön saamisessa paikalle ja yllätyksenä tullut polttoaineen tankkaustarve hidastivat hiukan toimintaa, mutta paikan päälle ja toimintavalmiiksi ehdittiin silti reilussa yhdeksässä tunnissa. Molemmat osapuolet olivat tyytyväisiä harjoituksen sujumiseen ja näkevät ilmenneet käytännön haasteet hyödyllisinä varaenergiapalvelun kehittämisessä edelleen.

Höyrytys tarjoaa varaenergiasopimuksia paitsi lämpölaitoksille myös teollisuudelle. Varaenergiasopimus voi käsittää joko höyryntarpeen, lämmöntarpeen tai molemmat. ”Varaenergiasopimus on kustannustehokas toimintamalli. Normaalisti saamme häiriöt hoidettua omien varalämpökeskustemme avulla. Höyrytyksen varaenergiapalvelu takaa lisävarmistuksen poikkeuksellisen haastavien erikoistilanteiden varalta”, toteaa liiketoimintajohtaja Maija Henell Savon Voimalta.