HÖYRYÄ, LÄMPÖÄ JA SÄHKÖÄ JOUSTAVASTI ERI TARPEISIIN

Varaenergiaa nopeasti
Biokaasuratkaisut
Laitosratkaisut
Huolto ja varaosat
HydroHeater-lämpövaunu

Tiedote medialle 23.9.2014

Kaukolämpökatkoksiin ja kiinteistöjen kattilarikkoihin uusi, ketterä varaenergiaratkaisu

Putkirikkojen sekä korjaus- ja rakennustöiden aiheuttamat kaukolämpökatkokset jättävät päivittäin ympäri Suomen yrityksiä, laitoksia ja asuinkiinteistöjä ilman lämmintä vettä ja lämmitystä. Valtioneuvoston viime joulukuinen päätös huoltovarmuuden tavoitteista edellyttää kaukolämpöyhtiöiltä katkoksiin varautumista, jonka kehittämishankkeita on jo vireillä. Niin kriittisten kohteiden kuin tavallisten asuinkiinteistöjenkin lämpimän veden saannin turvaamiseen kaukolämpökatkosten aikana on nyt Suomessakin saatavilla uusi, kevyt ja nopeasti käyttöön kytkettävä ratkaisu: miehittämätön lämpövaunu, jonka voi vetää paikalle pakettiauton perässä.

Isoilla energiayhtiöillä on vuosittain satoja kaukolämmön jakelukeskeytyksiä. Erityisen hankalia ne ovat mm. sairaaloille, vanhusten hoitolaitoksille, ravintoloille, suurkeittiöille, hotelleille, parturi-kampaamoille, teollisuudelle ja tietysti myös kaukolämmön piirissä olevien kiinteistöjen asukkaille. Kaukolämmön tilaajilta tuleekin painetta katkosten estämiseen. Tyly ilmoitus jakelukatkoksesta ei enää nykyaikana riitä todellista, jatkuvaa palvelua edellyttäville maksaville asiakkaille.

Energiateollisuus ry ja Huoltovarmuuskeskus ovat teettäneet kyselyn kaukolämpöyhtiöiden varautumisesta häiriötilanteisiin. Sen tulokset julkaistaan tänä syksynä, jolloin myös käynnistetään muutaman kaukolämpöyhtiön pilottiprojektina ns. ketterän varautumisen hanke. Siinä ideana on tunnistaa pahimmat uhkat ja varautua niihin konkreettisen käytännön tekemisen ja harjoittelun avulla.

Lämpövaunu pelasti ravintolan ison lounasvarauksen ja tuotti käyttöveden päiväkodille

Yksi uusi ja ketterä ratkaisu jakelukatkoksiin on jo saatavilla. Keravalainen Höyrytys Oy aloitti jo viime vuoden puolella pienen, nopeasti liikuteltavan ja helppokäyttöisen varalämpövaunun vuokrauksen varaenergialähteeksi mm. kaukolämmön jakelukeskeytyksiin ja kiinteistöjen kattilarikkojen varalle.

”Tyypillinen esimerkki oli jakelunkeskeytys Espoon Leppävaarassa. Alueella sijaitseva ravintola olisi jäänyt ilman lämmintä käyttövettä ja tärkeät, ennakkoon tehdyt lounasvaraukset olisi pitänyt peruuttaa. Fortum Power and Heat Oy tilasi meiltä HydroHeater-lämpövaunun, joka kytkettiin taloyhtiön lämmönjakokeskukseen tuottamaan lämpöä katkoksen ajaksi. Tilat pysyivät lämpiminä, keittiö sai lämmintä käyttövettä ja lounaat tarjoiltiin normaalisti ”, kertoo toimitusjohtaja Risto Nupponen Höyrytys Oy:ltä. Samalla myös ravintolan vieressä sijainnut päiväkoti välttyi lämpimän veden jakelukeskeytykseltä. Yhtiö on hoitanut jo useita samantyyppisiä tapauksia, mm. Helsingin Kivelän vanhustenkeskukseen tuotettiin HydroHeater-vaunun avulla lämmintä käyttövettä 13 tunnin kaukolämpökatkoksen ajan.

Lämpövaunun voi hinata paikalle pakettiautolla, ja sen kytkeminen käy varttitunnissa. Yksi vaunu riittää tuottamaan lämmintä vettä vaikkapa noin 200 asunnon tarpeiksi. Tarvittaessa voidaan yhdistää useita lämpövaunuja suuremmaksi kokonaisuudeksi. Jatkuvaa miehitystä ei tarvita, GSM-hälytysjärjestelmä ilmoittaa mahdollisista häiriöistä. Oman aggregaatin ansiosta laitetta voi käyttää myös ilman verkkovirtaa.

HydroHeater-lämpövaunu

HydroHeater -lämpövaunu on alun perin kehitetty rakennusteollisuuden roudansulatustarpeisiin, mutta Ruotsissa ja Norjassa sitä on hyödynnetty jo paljonkin lämpökatkosten varaenergiana. Höyrytys Oy:llä on jo tällä hetkellä useita lämpövaunuja, joita vuokrataan paitsi lämmönjakelukatkoksien varaenergiaksi myös esim. betonin kuivatukseen, hallitilojen ilman sekä öljy- ja vesisäiliöiden lämmitykseen.

”Teemme vuosisopimuksia, jotka takaavat lämmön saannin kannalta kriittisille kohteille nopean varaenergian sovitussa vasteajassa 24/7. Esimerkiksi Savon Voimalla on tällainen sopimus. Jos ja kun kysyntä kasvaa, pystymme rakentamaan kattavan varalämpöverkoston ympäri Suomen”, kaavailee Risto Nupponen. Höyrytys tarjoaa varaenergiapalveluita myös järeämmällä liikkuvalla kalustolla.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Risto Nupponen, Höyrytys Oy
puh. 0400 420 750
risto.nupponen(a)hoyrytys.fi